Älä ryhdy yrittäjäksi jos…

Millaista on olla yrittäjä, minulta kysellään joskus.
Muakin kiinnostais, sanotaan varovaisesti.

Vaikka palkkatyön ikeessä ja aikataulujen puristuksessa konttoreissa itse kukin väläyttelee yrittämistä yhtenä tulevaisuusvisionaan, yrittäjyys EI sovi kaikille. Kärjistäen neuvoisin, että palkkatyöläinen, älä edes harkitse ryhtyväsi yrittäjäksi jos…

… jos sinulla on tapana ilmoittaa somessa, että olet tehnyt 11 tunnin työpäivän ja kerrot samalla olevasi rättiväsynyt.

Kyynel.

Jos satunnainen 11 tunnin työpäivä on jotain, mikä vie voimasi äärirajoille, älä jätä palkkatyötäsi.

Yrittäjänä teet – kausittain – töitä koko valveillaoloaikasi, tuntipalkkaa laskematta. Hommat on hoidettava, ja joskus hommia on enemmän kuin tarpeeksi.

… jos hieno titteli käyntikortissa on tärkeää itsetunnollesi ja sinulla on tapana valikoida tarkkaan tehtävät, joita sinun kokemuksellasi ja koulutuksellasi voi suostua tekemään.

… jos palkkatöissäsi pidät tarkasti kiinni siitä, että vapaa-aikana ei ajatella työasioita. Jos sinulla ei ole edes tietokonetta kotona varjellaksesi vapaa-aikaasi työnteolta, älä ryhdy yrttäjäksi ainakaan samalle alalle jolla olet palkkatyöläisenä. Tekemiselle täytyy palaa. Työn sisältöä täytyy rakastaa, vähän järjettömästikin.

Ryhdy ihmeessä yrittäjäksi, jos olet valmis ja avoin tekemään töitä koko persoonallisuudelasi, jos et ole ranttu töiden suhteen etkä tittelinkipeä, jos kestät sen, että tiedät, paljonko saat palkkaa ensi kuussa mutta sitä seuraavan kuun palkka on arvoitus. Ja jos tiedostat, että elämä on lyhyt ja sen aikana kannattaa kokeilla monenmoista, myös erilaisia työelämän muotoja.