Aika Prahassa

Teimme kolmen poppoolla (minä, A ja K) joka vuosi reissun. Olemme tehneet jo 11 kertaa. Tänä vuonna kohteeksi valikoitui Praha. Viikonloppu Prahassa oli kihisevän kuuma ja täynnä iloisia yllätyksiä: AirBNB-kämppämme oli VALTAVA, aamulenkkini taivaallisia, aamiaiset jättimäisiä, kavisruoka herkullista ja shoppailu (se vähän mitä shoppailimeme) edullista ja kiinnostavaa.

Mitä ajattelimme Prahassa? Mietimme Pentti Saarikoskea, joka koki varsin erilaisen Prahan kirjoittaessaan teostaan Aika Prahassa. Pentin Praha oli olutta, valvottuja öitä, vapinakrapulaa ja naisten hameiden alle kurkkimista (ainkain jos on uskominen Mondon matkaopasta). Aika Prahassa kirja täytyy kaivaa uudelleen esille.

Mietimme kateutta, koska kirjoitan erääseen naistenlehteen artikkelia kateudesta. Tajusin, että siitä lähtien kun jätin palkkatyöt ja aloin yrittäjäksi ja aloin elää ns. oman näköistä elämää, olen kadehtinut paljon vähemmän kuin aiemmin. Mutta varmaan sen verran kuitenkin, että pystyn vielä kateudesta artikkelin kirjoittamaan.

Mietimme myös Prahaa 90-luvulla. Silloin minä ja K kävimme kaupungissa eka kerran. Parikymppiselle oululaiselle opiskelijalle Praha oli ihmemaa: satoja vuosia tallattuja kivikatuja, ikivanhoja rakennuksia, ympäri vuorokauden auki olevia klubeja, halpaa viiniä, tuulahdus suurta maailmaa, ihan erilaista kuin Rotuaarilla.
Edelleen Praha on huikaisevan kaunis. Ei enää niin ihmeellinen, mutta kaunis.


Tässä jotakin suosikkejamme:

1 Kasvisravintola, joka taitaa olla aina tupaten täynnä, mutta johon onnistuimme änkeämään, kun lupasimme syödä 45 minuutissa: Lehka hlava.
2 Aamiaispaikka, jossa taisimme virua pari tuntia paitsi kahvin ja ruokien myös viihtyisän sisäpihan ja pysähtynyt aika -fiiliksen takia. Paikka, jossa on hyvät papumunat ja hillittyä charmia: Cafe Lounge.
3 Puutarha, jossa jokainen oksa, lehti ja ruoko on paikallaan. Rauhallinen ja inspiroiva tunnelma, joka on paikallaan silloin, jos väsyy keskustan loputtomiin turistivirtoihin. Vrtba Garden.